Yazmak istediğim konu sayısı yirmiyi geçti ancak yazılar birkaç tane. İş yoğunluğundan dolayı şu bloga istediğim gibi zaman ayıramıyorum ama uzun zamandır başlamak istediğim bir seriye artık bir giriş yapmanın zamanı geldi. “Nasıl Büyür” başlıklı bir analiz serisi yazacağım. Bir aksilik olmazsa ayda bir yazmayı planladığım bu seride bir startupı ele alıp nasıl daha iyi büyüyebileceklerini inceleyeceğim. Bu yazıları mümkün olduğu kadar kısa tutacağım çünkü bunları UX, SEO, Paid Ads, monetization models, growth strategy gibi birçok farklı açıdan ele alacağım ve detaylı bir analiz yazmak istersem onlarca sayfa sürecek ve firma sahipleri dışında okuyan kimse olmayacak. Olur da daha detaylı analiz isteyen firma sahibi olursa da danışmanlık kapısı her zaman açık 😇 Startupları da rastgele seçmeyi planlıyorum. Orada burada haberini okuduklarımdan seçerim sanırım.
İlk yazıyı Psikolog Ofisi ile açmak istedim. Psikolog Ofisi kendisine kayıtlı olan psikologlar ile terapi almak isteyenleri buluşturan bir online terapi platformu. Bir marketplace olarak düşünebiliriz. Tabii marketplace dediğimiz zaman ilk akla gelen supply-demand dengesi oluyor.
Supply
Bu tarz bir platformdan ilk beklentim bana mümkün olduğu farklı uzmanlıkta psikolog sağlayıp sağlayamadığı olur. Nasıl ki Armut’ta her alanda binlerce uzman varsa Psikolog Ofisi’nde de farklı alanlarda uzmanlaşmış yüzlerce psikolog görmeyi beklerim. Özellikle de her sene binlerce psikoloji mezunu veren ülkemizde böyle bir arz bulmak zor olmasa gerek. Ancak nedense sadece 25 tane psikolog sayabildim sitelerinde ve bunun nedenini merak ettim açıkçası. Psikologların uzaktan hizmet verme konusunda etik bir kaygısı mı var yoksa sitenin ücretlendirme politikasından dolayı mı psikologlar kayıt olmuyor? Cevabı bilen varsa yazsın lütfen.
Daha fazla psikoloğun kayıt olmasının daha fazla danışan gelmesi konusunda faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle de deneyimli psikolog eksikliği göze çarpıyor.
Bu konuda Psikolog Ofisi bir community de yaratabilir. Discord, Slack gibi iletişim araçları veya Mighty Networks, Tribe gibi community yazılımları vasıtasıyla psikologların birbirleriyle iletişim kurup fikir alışverişinde bulunacağı ve bazı deneyimli psikologların söyleşiler yapacağı iyi bir community kurulması supply konusunda da firmanın elini kuvvetlendirecektir.
Demand
Böyle bir platformda ilk işimiz SEO’yu oturtmak olmalı. Google Keyword Planner’a baktığımızda Psikolog anahtar kelimesi ayda 10 bin-100 bin arasında aranıyor ancak bunun ne kadarının intent-based olduğunu bilmiyoruz. Daha intent based anahtar kelimeleri kontrol ettiğimde bulduğum birkaç örneği de paylaşayım:
Online Psikolog: 10 bin-100 bin
Psikolog randevu: 1000-10 bin
Psikolog ücretleri: 1000-10 bin
Psikolog fiyatları: 1000-10 bin
Aramalara baktığımızda Psikolog Ofisi’ni çok kötü olmasa da iyi bir durumda göremiyorum. Örneğin psikolog ücretleri aramasına bakalım:
Dördüncü sırada yer alıyor ki zaten featured snippet’i kaptırdıysanız ve ilk iki sırayı alamadıysanız geçmiş olsun. Dikkat ettiyseniz benim queryde reklam da trigger olmadı. Reklamın da olduğu durumda 7-8’e doğru itilecek gelen sıralamada.
Meta description aslında yazılmış fakat Google bunu dikkate almamış ki bu da Google’ın mevcut meta descriptionı pek sevmediğini gösteriyor.
Keyword Planner’da dikkatimi çeken bir başka nokta lokasyon içeren aramaların oldukça fazla olması, izmirdeki psikologlar, pendikteki psikologlar gibi. Böyle long-tail keywordlerin hedeflenmesi demandi epey arttıracaktır. Buna kesinlikle eğilmeliler. Bu aramalardan gelen kullanıcılara online terapi konusunda iyi bir value proposition (değer önerisi) sunulursa müşteriye dönüştürülebilir.
İş Modeli
Anladığım kadarıyla Psikolog Ofisi’nin iş planı, normal bir marketplace gibi. Her bir görüşmeden belirli bir komisyon alıyorlar. 30 dakikalık seansın yaklaşık 100 lira olduğunu hesap edersek ve Psikolog Ofisi’nin %20 komisyon aldığını varsayarsak her bir kişinin bir saatlik seans aldığı durumda Psikolog Ofisi 40 liralık ciro elde edecektir.
Google Ads’te alakalı keywordlerde bidlerin 2 TL civarında olduğunu gördüm. Burada LTV:CAC hesabı yapmak isterdim ancak retention rate ve LTV’ye dair bir öngörüde bulunmak zor. Fakat Google Ads’te %5’lik bir CR elde edildiği takdirde varsayılan komisyon oranıyla break-even yapıyorlar. %5 CR elde etmek de çok zor olmasa gerek (UX iyileştirmeleri ile).
Psikolog Ofisi mevcut iş modelini B2B ile de destekleyebilir. Şirketlere terapist veya performans koçu sağlayabilir örneğin. Billions dizisini sevenler Wendy’i ve onun şirket için performansa olan etkisini hatırlayacaklar 🙂 Artık birçok teknoloji firması çalışanlara ücretsiz terapist ve koç desteği sağlıyor, bu trendden faydalanabilirler.
UI/UX
Çok önemli olmasa da ana sayfaya girdiğimizde karşımıza çıkan psikolog profillerinin açıklamaları gri ile yazılmış ve biraz gözü yoruyor.
Psikolog ya da uzmanlık arayın arama alanında bazı anahtar kelimeler ile arama yaptığımda sonucun değişmediğini gördüm. Sanırım sistemdeki psikologların açıklamalarına çok sayıda uzmanlık alanı eklemerinden dolayı böyle oluyor. Bu yüzden pek işlevli bir arama motoru olmadığını belirtmeliyim. Yine bu durum kullanıcıda psikologların gerçekten bir uzmanlık alanı olup olmadığı soru işaretini de yaratıyor.
Açıkçası onboarding deneyimi konusunu pek beğenmedim. Psikolog’u seçtikten sonra direk telefon numarası ile kayıt olma ekranına atıyor. Yurtdışındaki muadili Betterhelp’e göz attığımda çok daha temiz bir onboarding deneyimi ile karşılaşıyoruz. Mevcut psikolojik duruma ve istediğimiz psikolog tercihlerine dair birçok soru ile karşılaşıyoruz ve bu soruları yanıtladıktan sonra kayıt ekranı çıkıyor. Eminim tıklamadan kayıta olan dönüşüm oranı Betterhelp için daha yüksektir. Psikolog ofisinin yeni bir onboarding deneyimi geliştirip A/B testleri yapması gerektiğini düşünüyorum.
Bir startupın ana sayfası kullanıcıya satılan ürün veya hizmeti çok net bir şekilde anlatmalı ve güven vermelidir. Ben neden bu startuptan satın alım yapmalıyım sorusuna itiraz bırakmayacak bir değer önerisi olmalıdır o sayfada. Bu konuda da Psikolog Ofisi eksik kalmış. Örneğin Betterhelp’e baktığımızda şu ana kadar hizmet alan kişi sayısı, hizmet veren terapist sayısı gibi veriler ile psikoloji ile ilgili bazı kurumların logolarını ve başarı hikayelerini görüyoruz. Psikolog Ofisi’nde alt tarafta kullanıcılar için değil de SEO için yazıldığını düşündüğüm çok da bir şey anlatmayan bir metin yığını var. Bu arada logolar yok değil, ancak nedense Webrazzi, eGirişim, Microsoft logoları konmuş 😅 Terapi almak isteyen birisine bunlar neden güven kazandırsın ki? Daha çok yatırımcılara yönelik konmuş gibi duruyor ki deneyimli bir yatırımcı da kullanıcı deneyimini önemseyeceği için bunu sevmeyecektir.
Özetle Psikolog Ofisi gerekli olduğunu düşündüğüm bir iş yapıyor ancak büyümesi için düzeltmesi gereken birçok konu olduğu da aşikar.
Bahsettiğiniz şekilde çalışan https://www.evimdekipsikolog.com adlı site, başarılı gidiyor bence.Danışan yorumları, terapist uzmanlık-eğitim-geçmişleri ve toplam seans saatleri gibi bilgileri kullanıcıya gösteriyor. Temiz, net ve anlaşılır bir dizaynı da var sitenin. Soru- cevap bölümü, indirim kuponları ve e-mail marketing alanında da iletişimi ve sürekliliği besleyerek hızla yükseliyorlar.