Snapchat’in bittiğini düşünenler burada mı? Öyleyse Snapchat CEO’su Evan Spiegel’in size göndermek istediği bir parça var.
Snapchat 2014 yılında story (hikaye) konseptini yaratıp özellikle augmented reality alanında olmak üzere yenilikten yeniliğe koşarken Facebook’un genel merkezi Menlo Park’ın ışıkları hiç sönmüyordu (Mehmet Ali Birand vurgusuyla). Adı artık kopyacıya çıkan Mark Zuckerberg ise inovasyona ara verip nasıl daha hızlı kopyalarıza kafa yoruyordu. Instagram’ın Facebook tarafından satın alınması sonrası müthiş bir büyüme ivmesi yakalaması ve TikTok’un yükselişi ile birçok kişi Snapchat’in artık öldüğünü düşünse de gerçekler hiç de öyle değil. Snapchat halen en innovatif şirketler arasında ve sosyal medya uygulamalarının en önemli metriklerinden olan DAU (daily active user = günlük aktif kullanıcı) büyümeye devam ediyor. Peki özellikle son yılda artan rekabette Snapchat bunu nasıl başardı?
Spotlight Etkisi
Snapchat Kasım ayında Spotlight adında özellik yayına aldı. Spotlight sekmesinde Snapchat kullanıcıları diğerleri tarafından yüklenen kısa videoları izleyebiliyorlar. Bu videolar algoritmik bir şekilde kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik gösteriliyor. Bazı farklılıklar olsa da TikTok’a veya Instagram Reels’a oldukça benzer bir yapı.
Bu farklılıklardan en ilgi çekici olanı bu yazıyı yazma nedenimi oluşturan konu aslında. Snapchat, Spotlight’ta viral olan videolar için yaratıcılara her gün 1 milyon doların üzerinde bir tutar ödeyeceğini duyurdu. Evet her gün ve evet en az 1 milyon dolar! Bu tutardan pay almak isteyen kullanıcılar için tek şart en az 16 yaşında olmaları ve seçili ülkelerde ikamet etmeleri.
Aslında TikTok da Creator Fund adında benzer bir yapı kurmuştu ve 3 yıl boyunca bu fona toplamda 231 milyon pound ayıracağını duyurmuştu. Ancak TikTok’ta pastadan pay almak için daha fazla şart yer alıyor.
Kullanıcılar en az 18 yaşında olmalı.
En az 10,000 takipçiye sahip olmalı.
Bu ülkelerden birinde ikamet etmeli: ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya. (Snapchat’in Spotlight programında 11 ülke yer alıyor)
Son 30 gün içerisinde videolar en az 10,000 izlenmeye sahip olmalı.
Daha geniş coğrafyaya programı açması, daha az koşul gerektirmesi ve en önemlisi bir senede ödeyeceği paranın TikTok’un üç senede ödeyeceği tutardan daha fazla olması sebebiyle Snapchat daha dikkat çekici olmayı başardı. Snapchat’te hiçbir takipçisi olmayan bir kullanıcı bile viral olabilecek bir video çektiğinde çok yüksek bir meblağ kazanabiliyor. Mesela Spotlight için bir hafta paylaşım yaptıktan sonra 200,000 pound kazanan 18 yaşındaki lise öğrencisi örneklerden sadece bir tanesi. Beşinci haftasında da 1 milyon pound kazanmış!
Peki Spotlight Ne Kadar Etkili Oldu?
Spotlight yayına alınmasının ardından 100 milyon kullanıcıya ulaştı. CEO Evan Spiegel Spotlight için günde 175,000 video yüklendiğini söylüyor.
Snapchat’in teknoloji borsası NASDAQ’a sunduğu 2020 4. çeyrek raporuna göz attığımızda 265 milyon DAU’a ulaştığını görüyoruz. ARPU ise (average revenue per user = kullanıcı başına ortalama gelir) $3.44 seviyesinde. Konumuz bu değil ama burada ufak bir parantez parantez açayım karşılaştırma olması açısından. Pinterest’te ARPU $1.03; Twitter’da ARPU (tahmini rakam) $4.30; Youtube’da $7.5 ve Facebook’ta ise tahmin edileceği üzere oldukça yüksek bir rakam, $7.89. (Facebook’ta ABD’de $40 civarındayken Avrupa ve APAC hariç dünyanın geri kalanında $2 civarında). Bunun en temel nedeni tabii ki Facebook’un oldukça detaylı hedefleme sunabilmesi ve reklamverenlerin elde edebildiği yüksek ROI’lardan dolayı diğer sosyal medya platformlarına göre çok daha yüksek harcama yapması.
Tekrar Snapchat’e dönelim.
Snapchat’in ulaştığı 265 milyon DAU %22’lik bir artışa tekabül ediyor ve Spotlight’ın başarısını açıkça ortaya koyuyor.
Peki bu durum sürdürülebilir mi? Yeteri kadar para kazanamadığını gören kullanıcılar churn olacak mı veya bu teşvik bittiğinde retention düşüşü ne kadar olacak konularını takip etmek ilginç olacak. Ancak şu an için her gün kullanıcılara 1 milyon dolar dağıtmak Snapchat için çok da büyük bir finansal yük oluşturmayacak gibi görünüyor. Snapchat 4. çeyrekte $911M revenue açıkladı ve bu da günlük $10M revenueya denk geliyor. Yani günlük revenuenun %10’unu kullanıcılara dağıtıyorlar ki Youtube’da reklam gelirlerinin yaklaşık %50’sinin kanal sahiplerine dağıtıldığını düşündüğümüzde Snapchat’in %10’u çok yüksek bir rakam gibi görünmüyor. Snapchat’in bu programı uzun süre sürdüreceğini düşünüyorum. Ancak pastadan pay almak isteyen kullanıcı artışının azalan gelirlere ve dolayısıyla da churne yol açacağı düşüncesinden dolayı da sürdürülebilirlik konusunda soru işaretlerim mevcut. Reklamverenler açısından ise sadece yüksek kullanıcı sayısından dolayı bile Snapchat’in test edilmesi gereken bir mecra olduğu gerçeği güncelliğini koruyor.